top of page

Vond Rygg?


Vond Rygg?

De fleste mennesker vil i løpet av livet oppleve ryggplager. Det viser seg ofte ikke som noe problem før smertene helt plutselig dukker opp. Noen opplever varselsignaler som stivhet og eller murring i ryggen uken før ryggsmertene (kinken) oppstår.

Mange lurer på hva de har gjort forut for plagenes debut, som kan ha utløst smertene. Derfor prøver de å finne svar på dette ved å gå igjennom hva de har bedrevet de seneste dagene eller ukene med før kinken oppkom. Noe som vanskeliggjør dette er at ryggen din kan gå i lengre perioder å kompensere for feil sittestillinger og feil løfteteknikker. Når ryggen til slutt ikke greier å kompensere for disse svakhetene lenger vil den kunne si ifra ved å «låse seg».

Hva med å tenke forebyggende, slik at du kan forhindre at disse episodene ikke inntreffer?

Trening er selvfølgelig en av de viktigste grepene en bør gjøre for å opprettholde en god stabilitet og forebygge muskelubalanser og svakheter.

Hjemmeøvelser: Hvis du ikke har mulighet til å trene regelmessig pga din familiesituasjon eller at du jobber lange dager, så finnes det enkle tøyeøvelser og bevegelsesøvelser som du kan gjøre hjemme. (se under)

Forebyggende behandling: De fleste venter med å søke hjelp til ryggen har slått seg helt vrang og de ikke lengere kan gjører sine daglige gjøremål uten smerter. Søk behandling tidligere eller gå til forebyggende behandling. På den måten minsker du risikoen ved å få en stiv og dysfunksjonell rygg, som kan slå seg vrang og gi deg smerter.

Tips på 3 hjemmeøvelser som kan forebygge ryggstivhet og kink i ryggen:

Øvelse 1, aktiv tøy bakside lår

Ligg på ryggen men begge beina bøyd. Ta tak rundet det ene beinet løft beinet opp i 90 grader. Rett ut foten og strekk ut kneet, kjenn at det drar på baksiden av låret. Gå tilbake til utgangsposisjonen. Repeter 6-10 ggr på hvert bein.

Øvelse 2, strekk framlinjen:

Legg deg på magen med armen inntil kroppen ved siden av skuldrene. Pust in og press deg opp så

langt du kan komme uten att bekkene løfter seg fra underlaget. Når du kommer opp i stilling pust ut og kjenn hvordan nedre del av ryggen(korsryggen) synker ned. Slipp deg så ned til utgangsposisjonen og gjenta 10 ganger.

Øvelse 3, siderotasjon for ryggen:

Legg deg ned på ryggen med beina i 90 grader Legg armene ut til siden så du blir som en T Beveg knærne sakte ned mot underlaget samtidig som du puster. Pusten vil hjelpe ti å oppnå økt bevegelse i ryggsøylen og ribbeina. Gå sakte tilbake til midtlinjen og før beina til andre siden repeter 10 ganger.


Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page